Airbnb servicekosten terugvragen: alles wat je moet weten

Heb jij gehuurd via Airbnb? Dan kan je makkelijk geld terugverdienen door je Airbnb-servicekosten terug te vorderen. Dit kan snel honderden euro’s opleveren, en kost je maar 5 minuten. In dit artikel leggen wij je alles uit.

Heb jij gehuurd via Airbnb? Dan kan je makkelijk geld terugverdienen door je Airbnb-servicekosten terug te vorderen. Dit kan snel honderden euro’s opleveren, en kost je maar 5 minuten. In dit artikel leggen wij je alles uit.

Airbnb’ers betaalden teveel geld voor hun accommodatie

Via Airbnb kun je gemakkelijk overal in de wereld een vakantiewoning huren. Maar wat blijkt nu: Airbnb rekent bemiddelingskosten, servicekosten genoemd, aan de huurder én verhuurder van een verblijf. Maar… volgens de Nederlandse wet mag een bemiddelaar als Airbnb niet dubbel bemiddelingskosten in rekening brengen.

Airbnb heeft daarom in strijd gehandeld met de wet door aan Nederlandse huurders servicekosten te vragen voor de huurbemiddeling. Dit oordeelde de Amsterdamse rechter in een zaak die is aangespannen door een klant. De uitspraak biedt mogelijkheden voor de ruim één miljoen Nederlandse klanten van Airbnb om de door hun betaalde servicekosten terug te eisen.

Klik hier om de door jou betaalde servicekosten terug te eisen

Al ruim 50 duizend mensen hebben een claim ingediend

Airbnb verdient dus eigenlijk twee keer – éénmaal bij de verhuurder, en éénmaal bij de huurder. En dat is natuurlijk niet fair.

Na de uitspraak hebben daarom al meer dan 50.000 huurders een claim bij Airbnb ingediend. Met die claim vorderen zij de door hun betaalde servicekosten terug – en dat kan al snel oplopen tot een vergoeding van enkele honderden euro’s.

Lees hier hoe je zelf een claim in kan dienen

Hoe je zelf een claim indient

Kan je dus gewoon zelf een aangetekende brief sturen naar Airbnb om je teveel betaalde servicekosten terug te krijgen? Helaas werkt dat niet zo simpel.

Zonder gerechtelijk vonnis geeft Airbnb namelijk geen geld terug. Wanneer je wel een brief of e-mail naar Airbnb stuurt krijg je na maanden een reactie dat Airbnb “niet aan je verzoek kan voldoen”. Logisch natuurlijk, want zolang jij niet naar de rechter stapt is Airbnb niet verplicht je terug te betalen. Een gerechtelijke procedure is niet alleen heel ingewikkeld, maar het kost je ook al snel tussen de 182 en 335 euro én je hebt er juridische kennis voor nodig. Bovendien: als je de zaak verliest moet je ook de proceskosten betalen.

Je claim gratis indienen? Klik dan hier

Hoe je gratis je claim indient

Wat je ook kunt doen, is je Airbnb-claim gratis indienen bij Appeal. Appeal betaal je dan alleen voor hun dienstverlening als ze het geld succesvol terugvorderen. Dus no cure, no pay en zonder verborgen kosten. Het percentage dat Appeal hiervoor bij succes rekent is 25%.

Als je dus €300 servicekosten aan Airbnb hebt betaald in de afgelopen 5 jaar, dan krijg jij €225 terug als Appeal de claim voor jou succesvol uitvoert. Lukt dat niet - dan betaal ook je niks.

Appeal is gespecialiseerd in huurbemiddeling en werkt samen met grote rechtsbijstandsorganisaties als ARAG. Bovendien is je claim indienen binnen enkele minuten geregeld. Zelf heb je er verder geen omkijken naar. Win-win dus!